Warning: array_replace_recursive() [function.array-replace-recursive]: Argument #2 is not an array in /home/s/smarthem/www/blogg/wp-content/plugins/addthis/backend/AddThisPlugin.php on line 643
tradition

Att välja takdusch

Duscha gör man inte bara för att bli ren, utan även för att få en stund för avkoppling och njutning. En takdusch höjer upplevelsen av att duscha, men kan också hjälpa dig att duscha snabbare om du vill vara mer effektiv. Hos Damixa finns det en takdusch för alla behov. Läs igenom vår guide och välj din nya takdusch.

Att tänka på inför ditt val

Damixa takdusch Akita

Damixa takdusch Akita

En stor del i att välja takdusch är en fråga om design. Mer utstuderad design kostar mer, medan en enkel takdusch behöver inte vara mycket dyrare än en vanlig handdusch. Något som är lätt att glömma är rengöringsaspekten. Enklare produkter har ofta en omskiftare på duschstången som är lite omständigare att hålla ren, även om det inte är komplicerat. Är munstyckena sk. kalkavvisande eller inte? Det kan underlätta rengöringen om så är fallet. Storleken på taksilen är ofta avgörande för upplevelsen att duscha och valet av produkt. Större diameter/yta ger en känsla av ett mjukt regn. Är munstyckena små kan denna känsla lätt ersättas av en mer stickande stråle. Bra eller dåligt är upp dig.

En takdusch tar som regel, men inte alltid, mer vatten än en handdusch. Å andra sidan gör en takdusch så att tiden du spenderar i duschen kan kortas ner om du inte vill stå där och njuta av det varma, eller kalla för den delen, vattnet. Är du intresserad, ta reda på hur mycket den duschen du väljer förbrukar. Här kommer några råd och tankar innan Damixas breda sortiment av takduschar presenteras:

Blandaren

Det finns i huvudsak 2 olika typer av blandare. Den klassiska duschblandaren, där man med ett eller två grepp ställer in en bra blandning av varmt och kallt vatten. Dessa är sällsynta till takduschar. Undantaget är takduschar i klassiskt utförande. Damixas Tradition är dock annorlunda då denna kommer med en sk termostatblandare. Den stora skillnaden mellan blandare och termostatblandare är att när man väl ställt in önskad temperatur på en termostatblandare så håller denna temperaturen konstant även om vattentryck eller temepratur på inkommande vatten varierar. Det finns vissa toleranser som en termostatblandare skall klara av för att din dusch skall vara behaglig. Dessa toleranser finns beskrivna i en standard som heter EN-1111. Kontrollera gärna att din blandare är typgodkänd enligt denna standard. Damixas blandare är typgodkända enligt EN-1111. Säkerställ sedan att ni köper en dusch som har rätt installatiosavstånd i förhållande till er vägganslutning. Oftast är det 150 mm cc eller 160 mm cc väggbricka där 160 är vanligast i Sverige, men 150 vinner allt mer mark. Skall ni renovera och inte har bestämt er, välj 150 då det är standard i de flesta länderna. Har ni som i vissa fall 40 mm cc behöver ni en ny väggbricka som ”översätter” 40 till 150 mm cc. Det finns i alla välsorterade VVS-butiker. Damixas G-type dusch har speciella installationskrav. Läs om dessa innan ni sätter tätskikt i ert nya badrum.

Sist men inte minst kontrollera om termostatblandaren är av metall eller plast. En blandare av metall är mer hållbar och ger ett mer gediget intryck. Vissa produkter är av metall, men har vred av plast. Detta gäller typiskt de billigaste produkterna, men det finns även dyrare med plastvred.

Omskiftare

Det finns i huvudsak 2 olika sk omskiftare. Detta är det vred som flyttar vattnet från takdusch till handdusch eller vice versa. Den vanligaste är den omskiftaren som sitter på duschstången. Den är enkel och tydlig hur man skall använda den. Nackdelen kan vara att den är lite svårare att rengöra och anses inte så snygg. På moderna takduschar kommer blandaren med en sk integrerad omskiftare, dvs att omskiftaren sitter i flödesvredet. Vill man ha vatten i takduschen vrider man vredet uppåt, och till handduschen nedåt. Fördelen med detta är att produkten blir lättare att rengöra och anses mycket lyxigare. Därför hittar man denna typ av omskiftare framförallt på lite dyrare duschar.

Duschstången

Som regel har duschstången ett fast höjdmått. Är det så rekommenderar vi dig att kontrollera höjden på vattenanslutningen och takhöjden så att du kommer in under och att duschen inte slår i taket. Moderna duschar har ibland en teleskopisk duschstång som ger dig möjlighet att justera höjden. Det är alltid bra. En annan parameter att värdera är avstånd från vägg till taksilen. De flesta duscharna har ett ganska kort avstånd vilket gör att man måste stå nära duschstång och blandare. Flera Damixa modeller har en längre stång som står ut lite mer. Detta är oftast en fördel, men om du har ett litet duschutrymme kanske du skall mäta upp detta. Viktigt också att välja en dusch med flexibelt väggfäste så att avståndet till väggen kan justeras så duschstången alltid är lodrät.

Taksilen

Många gånger är det taksilen som avgör hur duschupplevelsen skall bli. Större sil ger en härligare känsla. Men de riktigt stora silarna är mycket dyra och tunga. Därför är 200 mm en bra kompromiss då denna ger en vattenspridning som täcker de flesta kroppar. Om taksilen är gjord av plast eller metall har ingen praktisk betydelse.

Handduschen

Handduschen har ibland flera funktioner. Det betyder att man kan ställa in flera olika typer av duschstrålar efter behag. Är det bara en funktion är det en normal duschstråle. Oftast är handduschen av plast. Anledningen till detta är att om man tappar handduschen skall den inte riskera att spräcka en klinkerplatta. Normalt skall klinkers klara detta, men har man otur kan den spricka med stort och ibland kostsamt arbete som följd. Det anses dock lyxigare med handdusch av metall. Därför används dessa på lite dyrare produkter trots risken. Det kan vara bra att veta att handduschen är enkel att byta. Så om ni inte gillar den som kom med, går det att köpa en ny som passar oftast till rimliga pengar. Metallduschar är dock sällsynta och lite dyrare.

Kalkavvisande munstycken

De flersta duscharna idag har sk kalkavvisande munstycken. Damixa kallar detta för Rub-clean. Uttrycket kan vara missvisande då det krävs en aktiv handling genom att rubba munstyckena med ett finger för att rensa bort eventuellt kalk. Der är dock väldigt enkelt. Munstycken som saknar Rub-clean rengörs oftast med en nål som man sticker in i hålen. Rub-clean är praktiskt, men i vissa fall anses det störa designen och tillverkaren har då valt bort detta vilket tex är fallet med Damixas Slate modell.

Slangen

En klassisk plastslang är det vanligaste på normala duschset. Men till de lyxigare takduscharna är det oftast metallslangar för de är mycket mer följsamma. Damixa har valt metallslang till alla modeller, för att lyxa till det lite grann. En ny typ av grå plastslangar används ibland, men liksom den klassiska plastslangen kan de vara styva och är inte alltid där man vill ha dem. Metallslangen kan dock ha en nackdel och det är om man har ett matt kakel som har slangen hängande invid. Då kan den med tiden slipa bort en del av mattheten. Diskutera med din kakelleverantör. Längden är som regel 1.500 mm, men en del duschar erbjuder längre slang.

Vattenförbrukning

En takdusch kan dra mer vatten än en handdusch, men det är inte en regel utan undantag. Damixas Akita, Dikara och Belisha drar endast 10 l/minut ur taksilen. Detta då denna är strypt liksom alla Damixas handduschar. Om man har lågt tryck i ledningarna och upplever att det kommer för lite vatten ur duschen kan denna strypning tas bort ganska enkelt.

Läs på i nedanstående tabell om vattenförbrukning.

Skållningsskydd och Eco-save

Alla termostatblandare skall ha en temperaturspärr vid 38 grader C. För att få varmare måste man avsiktligt passera en spärr. Detta kallar vi skållningsskydd. På flödesvredet har Damixa en motsvarande spärr vilken måste passeras om man vill ha fullt vattentryck. Detta kallar vi Eco-save och syftet är att spara på vattnet när det inte behövs mer. Men om man vid vissa tillfällen vill ha mer vatten går man förbi spärren.

Tvålkoppen

En detalj kan vara tvålkoppen. En del tycker att den är praktisk, och det är den om den har en plan botten för då kan man ställa schampo och tvålflaskor där. Är den skålad blir det svårt och det är bättre att lägga en hård tvål där. En del tycker att koppen stör helhetsintrycket och därför saknas denna helt på en del produkter.

Speciella installationskrav gällande Damixa G-type 3.0 dusch

Damixas G-type anses av många vara en av marknadens snyggaste takduschar och är unik i sin utforming. Därför är den populär trots att man behöver beakta följande vid installation.

För bästa resultat skall Termostaten monteras mot vägg. För att detta skall vara möjligt skall installatören sätta koppar med invändig gänga i väggen innan tätskiktet läggs. Damixa informerar berörd installatör om detta och det finns godkända system för installationen. Om badrummet redan är klart kan G-type monteras på 160 mm standard väggbricka. Det är viktigt att ange detta vid beställning och vara medveten om att installationen inte blir lika snygg som på bild. Med detta är vår vägledning klar. Ge oss gärna återkoppling på om den varit till hjälp och om ni har förslag till hur vi kan utveckla den. Här följer en presenation av Damixas sortiment. Alla takduschar i denna presentaition levereras som kompletta produkter med både duschanordning och blandare. När ni jämför kan det vara bra att veta att alla takduschar säljs inte kompletta.

Akita Belisha
Blandare Termostat Termostat
CC mått ansltning 150/160 150/160
Material kropp/vred Metall/Plast Metall/Metall
Omskiftare Extern på stång Extern på stång
Duschstång Teleskopisk Teleskopisk
Taksil 200 mm rund 200 mm rund
Vattenförbrukning Taksil
Strypt/ej strypt*
10 l/min / 18 l/min 10 l/min / 18 l/min
Handdusch 75 mm, 3 funktioner 100 mm, 5 funktioner
Vattenförbrukning Handdusch
Strypt/ej strypt*
11 l/min / 13,2 l/min 11,8 l/min / 14,5 l/min
Rub-clean
Taksil/Handdusch
Ja/Ja Ja/Ja
Slang Metall 1.500 mm Metall 1.500 mm
Skållningsskydd/Eco Ja/Ja Ja/Ja
Tvålkopp Ja Ja

Läs mer

Läs mer

 

Dikara Slate2
Blandare Termostat Termostat
CC mått ansltning 150/160 150/160
Material kropp/vred Metall/Metall Metall/Metall
Omskiftare Integrerad Integrerad
Duschstång Teleskopisk Teleskopisk
Taksil 200 mm rund 297×210 mm
Vattenförbrukning Taksil
Strypt/ej strypt*
10 l/min / 18 l/min 8,8 l/min / 22 l/min
Handdusch 100 mm, 5 funktioner 53 mm, 1 funktion
Vattenförbrukning Handdusch
Strypt/ej strypt*
11,8 l/min / 14,5 l/min 7,8 l/min / 18,8 l/min
Rub-clean
Taksil/Handdusch
Ja/Ja Nej/Ja
Slang Metall 1.750 mm Metall 1.750 mm
Skållningsskydd/Eco Ja/Ja Ja/Ja
Tvålkopp Nej Nej
Läs mer Läs mer

 

Tradition G-Type V3.0
Blandare Termostat Termostat
CC mått ansltning 150/160 150, modul för 160 finns
Material kropp/vred Plast**/Metall Metall/Metall
Omskiftare Integrerad Separat på termostat
Duschstång Teleskopisk Fast. Påbyggnad finns
Taksil 200 mm rund 220×150 mm
Vattenförbrukning Taksil
Strypt/ej strypt*
Handdusch 75 mm, 1 funktion 28 mm, 1 funktion
Vattenförbrukning Handdusch
Strypt/ej strypt*
11 l/min / 17 l/min
Rub-clean
Taksil/Handdusch
Ja/Nej Ja/Nej
Slang Metall 1.500 mm Metall 1.500 mm
Skållningsskydd/Eco Ja/Ja Ja/Ja
Tvålkopp Nej Nej
Läs mer Läs mer

* Alla Damixas duschar levereras strypta.

** Innanmätet är av gjuten metall medan höljet är av plast


Källa: www.damixa.se