Diskbänkar

Diskbänkar

Publicerat av: Petter Kategori: Okategoriserade Kommentarer: 0

Du kan antingen beställa en lagerförd diskbänk i fasta mått eller rita en helt egen diskbänk med dina egna mått. Normal leveranstid för egenritade diskbänkar är 2-3 veckor. Man brukar dela upp diskbänkar i infällda och heltäckande diskbänkar. Diskbänkar finns dessutom i en mängd olika material, exempelvis Rostfritt stål, Porslin, Glas och Fragranit. Vanligast är dock fortfarande rostfritt stål.

Infällda diskbänkar och disklådor

Infällda diskbänkar, även kallade insatsbänkar eller inbyggnadshoar, kan monteras i bänkskivan på flera olika sätt. Är det endast en enkel diskho eller låda brukar de kallas för disklådor. Nedan kan du läsa om de olika monteringssätten.

Tänk på att insatsbänkar och lådor med ett djup på över 500mm kan behöva en bänkskiva djupare än 600mm.

Beställ med fördel en infälld diskbänk med förmonterat blandarhål. Dessa är förstärkta och blandaren sitter bättre. Dessutom slipper du borra i bänkskivan och därmed riskera fuktskador.

Olika sätt att fälla in en diskho

Infällnad

Detta är det enda sätt vi rekommenderar den som vill montera diskbänken själv. Infällning är när man sågar ett hål i bänkskivan och lägger i diskbänken ovanifrån. Diskbänken skruvas eller spänns (beroende på märke) sedan fast med medföljande clips.

Tänk på att såga så att du får minimalt med flisbildning uppåt. Oftast ska du såga underifrån, men det beror på hur sticksågens blad ser ut. Kanten blir finast på den sidan där sågbladets tänder inte pekar åt. Det vill säga, om bladet har spetsar som pekar nedåt så ska du såga från ovansidan respektive från undersidan om spetsarna pekar uppåt. Som en ytterligare försäkring kan man tejpa med exempelvis maskeringstejp där snittet skall vara och såga genom tejpen. Då minskas flisbildningen även på sidan där bladet går ur från träet. Du kan läsa mer om sticksågning här.

Planmonterad

Planmontering är en teknik som kräver speciellt designade diskbänkar så att det inte uppstår en kant mellan diskbänk och bänkskiva. Görs framför allt i sten och trä, men även i laminat och syntetmaterial. Montering av planmonterad diskho görs på fabrik.

Underlimmad

Underlimning är en speciell teknik där diskbänken placeras direkt under bänkskivans laminat. Montering av underlimmad diskho görs på fabrik.

Undermonterad

Den infällda diskbänken monteras under bänkskivan. Görs framför allt i sten, men även i trä och syntetmaterial. Tjockleken på materialet ovan det rostfria kan variera beroende på material och smak. Montering av undermonterad diskho görs på fabrik.

Heltäckande diskbänkar

Heltäckande diskbänkar kan ses som en rostfri bänkskiva med en insvetsad ho, uttag för blandare och ibland även uttag för häll.

Tänk på att du måste passa in hoarna så att de får plats och hamnar på rätt plats i ditt underskåp.

Dela detta inlägg